diumenge, 30 de desembre del 2012

CONCLUSIÓ

Avui, dono per finalitzat el meu blog que he anat actualitzan al llarg del semestre. Ha comprès les dues assignatures de Processos i Contextos Educatius II, que són COED ( Comunicació Oral, Escrita i Digital) i GITIC ( Gestió de la informació i TIC ).

Cal dir que al principi de semestre, quan vam començar les primeres classes, trobava que eren dues assignatures una mica estranyes. Pel que fa a GITIC, creia que era ua assignatura sense gaire sentit ja que en Jorge ens ensenyava coses que molts ja coneixiem, com per exemple a utilitzar el Twitter. Tot i així a mesura que van anar passan es dies i vam tenir la oportunitat de fer mes classes, li vaig trobar el sentit, que no només era aprendre a utilitzar les noves tecnologies i eines que no conexíem per la futura professió de mestres a l'hora d'ensenyar als nostres alumnes, sinó que també és una assignatura on comprèns tot allò que els nens poden aprendre utilitzant les TIC.

Pel que fa a COED, he trobat que és una assignatura molt interessant i esscencial per la nostra futura professió i també mol útil per a la vida diàia, ja que bàsicament hem après a parlar bé en públic a partir del llibre que am haver de llegir i el seu treball corresponent, fen exposicions orals com la recitació del poema. A escriure a partir de les diverses descripcions. A escltar, i també a llegir.
Trobo que ha sigut una assignatura molt dinàmica que a la vegada ens ha ajudat a tots a perdre la vergonya, a gesticular, a conèixen's més, etc.

Tot i que són dues assignatures diferents, al estar dins d'un mateix mòdul, hi han dues exposicions orals que són la d'identitat i territori i la de publicació digital, que es van fer per a les dues assignatures. El que deiem a l'exposició era valorat més específicament a l'assignatura de COED, i el suport que utilitzavem per fer-les era el que es valorava a l'assgnatura de GITIC.

Com ja he dit, he après al llarg de tot el semestre moltes coses de les dues assignatures. Però sobretot, aquestes dues assignatures m'han servit per començar a endinssar-me dins de la meva futura professió: ser mestre.

dissabte, 29 de desembre del 2012

IDENTITAT I TERRITORI I PUBLICACIÓ DIGITAL

EL TERRITORI DE LA FELICITAT

Consistia en fer una exposició en parelles sobre un tema que volguessim relacionat amb "Identitat i Territori". Jo ho vaig fer amb l'Helena Insenser. Al principi, ens va costar una mica escollir el tema, però una vegada triat, com que a les dues ens va agradar molt, ens hi vam posar enseguida, ens vam compenetrar molt bé i vam fer vàries quedades per tal de paracticar-la. Vam fer-ho sobre "El territori de la felicitat", ja la felicitat és un sentiment molt bonic i és el sentiment més volgut per a tothom. Creiem que no tothom sap verdaderament el que és la feclicitat amb la qual cosa, vam voler posar uns exemples i explicar amb les nostres paraules que és el que nosaltres entenem per felicitat i com podem arribar a aquesta felicitat.

A l'hora de fer l'exposició, tant l'Helena com jo estàvem molt nervioses tot i que havíem practicat molt. Crec que ens va sortir bastant bé i un cop acabada vaig notar que el que havia intentat explicar, li havia arribat a la resta dels companys de la classe. A continuació explicaré què és per nosaltres la felicitat:








UN BON COMUNICADOR: ANTONI BASSAS


El dia 18, vam fer unes exposicions orals sobre un personatge conegut amb la finalitat de fer un seguiment a través del seu blog, el seu twitter, facebook, articles de diari, etc. De tal manera que al finalitzar l'exposició haviem de dir si creiem que era o no un bonc comunicador. Alguns dels comunicadors que van sortir a la classe són: L'Eduard Punset, en Puyal, l'Obama, etc.

L'exposició s'havia de fer en grups de 4 persones. Jo ho vaig fer am la Júlia, la Mireia Torrella i la Laia. Vam decidir fer a l'Antoni Basses, un periodista de Tv3 que actualment és corresponsal a Washington, però abans, havia fet el telenotícies de Tv3 i havia sigut el locutor de Catalunya ràdio.

Vam triar-lo ja quepensavem que era un bon comunicador, i que per tant, hi havien moltes raons per afirmar que ho és com per exemple:

És breu, concís, clar, té sentit de l'humor, fa pauses de tant en tant, es mostra tranquil i calmat i s'adequa a la situació comunicativa. A més a més, a l'hora d'escriure articles informatius, s'expressa de manera que sembla que expliqui una història, cosa que fa que el text sigui més entretingut. utilitza un vocabulari molt extens i cuidat, és a dir, paraules molt catalanes.

Aquesta tasca de recerca i seguiment continuat d'aquest comunicador per tal de després fer l'exposició era tant de l'assignatura de GITIC com la de COED, així com l'exposició d'identitat i territori.

Per fer l'exposició, ens vam ajudar d'un suport de les TIC, en aquest cas vam fer un prezi, utilitzant moltes eines que ens ha ensenyat en Jorge Coderch a l'assignatura de GITIC com per exemple captures de pantalla i "recortes". També, dins de la presentació hem afegit un víedo d'una entrevista que vam trobar del programa "El Convidat" presentat per Albert Om, on hem volgut plasmar el més important per mostrar que és un bon comunicador. En el mateix vídeo, també hem afegit alguna retransmissió de quan treballava a Catalunya Ràdio.

A continuació hi ha el prezi:





TAXONOMIA DE BLOOM

Des de 1948, un grup d'educadors van assumir la tasca de classificar els objectius educatius. Es van proposar desenvolupar un sistema de classificació tenint en compte tres aspectes: el cognitiu, l'afectiu i el psicomotor.
El treball de l'apartat cognitiu es va finalitzar el 1956 i normalment es coneix amb el nom de Taxonomia de Bloom.
La idea central d'aquesta taxonomia és què han de desitjar els educadors que els alumnes sàpiguen, és a dir, quins són els objectius educacionals. Tenen una estructura jeràrquica que va del més simple al més complex o elaborat, fins arribar al de l'avaluació. Quan els educadors elaboren programes han de tenir en compte aquests nivells i, mitjançant les diferents activitats, anar avançant progressivament de nivell fins arribar als més alts.


COMPETÈNCIES BÀSIQUES

A classe de GITIC, hem creat una presentació de power point, on hem fet un breu resum de les competències bàsiques de la UESCO i l'ISTE. A continuació us mostraré la meva presentació:



CMAP TOOLS



És un programa lliure que funciona correctament en sistemes operatius Windows, Linux i Mac El programa ha estat desenvolupat pel prestigiós Institute for Humane & Machine Cognition, de Florida. En l'equip que s'ha encarregat del seu desenvolupament es troba el prestigiós investigador Joseph D. Novak, pare dels mapes conceptuals.

CmapTools és un programa gratuït per als centres educatius i les entitats sense ànim de lucre. El programa ha estat traduït a diferents llengües, entre elles el castellà, el català i el basc.


Entre les seves característiques principals podem esmentar:

Permet crear mapes conceptuals de qualsevol tipus i establir relacions entre els objectes.
Als conceptes es posa o recursos d'àudio, vídeo, text, etc.
Els mapes generats amb CmapTools poden ser exportats a diferents formats, com gràfic, PDF o pàgina web.
Permet el treball en col · laboració a Internet, de manera que diferents persones poden, a la vegada, generar un mapa conceptual.

És molt útil per als estudiants fer-se aquest tipus d'esquemes.








dilluns, 26 de novembre del 2012

La Descripció

L'AUTORETRAT

Per a conèixens una mica més entre els companys, a classe vam fer un autorretrat anònim que després ens vam intercanviar i havíem d'adivinar qui era la persona que havia escrit allò. Va ser una activitaaat mol dinàmica i enriquidora, ja que a la vegada que coneixíem una mica més dels nosltres companys, també vam tenir la oportunutat de paracticar una mica la descripció.
Tot i així no va ser gens fàcil ja que no vam tenir massa temps per pensar el que volíem posar.



DESCRIPCIÓ D'UN COMPANY DE LA CLASSE

El mateix dia que haviem de fer l'exposició de Qui ets, tu ? També vam haver d'entregar una descripció d'algun company/a de la classe, tant físicament com interiorment. Es tractava de dir coses bones o qualitats de l'altre persona, tot i que no ens coneixíem molt encara i ens era una mica difícil. Tot i així l'experiència va ser molt bona.



LA DESCRIPCIÓ

Us explicaré un breu resum del què és la descripció.

La descripció és un mode d'organització del discurs que pretén representar lingüísticament persones, animals, objectes, paisatges, èpoques, sentiments, etc. Es poden descriure tots els aspectes de la realitat, des dels més concrets als més abstractes.

Podem distingur dues classes de descripció, l'objectiva, on l'autor adopta una actitud imparcial davant de l'objecte descrit, i es limita a descriure amb la major objectivitat i precisió possibles, les característiques que millor el defineixen. I la subjectiva, on l'autor reflecteix el que li suggereix personalment l'objecte que descriu.


  • L'estructura dels textos descriptius:
       - L'establiment del tema
       - La caracterització
       - La relació amb el món exterior

  • Com es fa ?
       - A) Idear (explorar la situació)
       - B) Ordenar (esquema estructural)
       - C) Textualitzar (redacció del text)

  • Tècniques descriptives
       - Sintagmes nominals àmpliament adjectivats
       - Verbs en present o imperfecte d'indicatiu
       - Paraules que descriuen impressions sensorials
       - Terminologia
       - Definicions
       - Ennumeracions
       - Recursos expressius
       

D'aquesta manera, ens assegurem de fer una bona descripció.



L'expressió Oral

QUI ETS, TU ?

L'altre dia, a COED, vam fer unes exposicions davant de tota la classe. Al principi, la situació era una mica tensa, ja que no ens coneixíem tant i era la primera exposició que fèiem davant de tota la classe.

L'exposició consistia en explicar una fotografía, que havíem de fer nosaltres, on hi hagués un lema o una frase. Tant el lema com la fotografía, havia de ser d'una persona de la classe. Haviem d'explicar el que simbolitzava per a nosaltres, és a dir, havíem de representar alguna cosa positiva que ens transmetís i representés a un company/a nostre.

Al entrar a la classe, vem posar totes les cadires i taules al centre, de manera que al voltant quedés una espècie de passadís buit on poder-nos posar nosaltres. Vam penjar les nostres fotografies per tota la classe. I un a un, vam anar explicant la nostra.

Va ser una experiència molt enriquidora, ja que ens va fer perdre a tots la vergonya, a més a més de saber coses noves que no sabíem d'altres companys que havíen estat descrits durant l'exposició d'algú altre. Personalment em vaig sentir molt còmoda, ja que tothom va escoltar molt atentament.

Al final de cada exposició, vam dir coses que havíem fet malament i que per tant, hauríem de mirar de tenir en compte a l'hora de fer altres exposicions, com per exemple, mirar tota l'estona a una amteixa persona en comptes de tot el públic, la falta del llenguatge no-verbal, anar massa ràpid durant l'explicació, o iniciar les frases amb mots paràsits i també adoptar males posicions.

A part d'això, també entre tots vam dir que ens havia agradat molt fer aquesta exposició i que ens havia ajudat a perdre la vergonya i conèixer millor als altres.Va ser una experiència molt enriquidora a més a més  va servir per saber coses noves que no sabíem d'altres companys que havíen estat descrits durant l'exposició  per algú altre i també als mateixos companys segons la forma que s'expressaven. Personalment em vaig sentir molt còmoda, ja que tothom va escoltar molt atentament.

Aquí hos adijunto la meva fotografia fent l'exposició:






ELS POEMES

Hem començat la classe d'avui fent algunes recitacions de poemes en veu alta. Ha recitat la meitat de la classe. L'altre meitat, recitarà la setmana que bé.
Tos estavem molt nerviosos i alguns es quedaven algun cop en blanc o s'entravancava, però és normal ja que trobar-te davant de tanta gent, fa una mica de por i respecte.
Hi havia, però, el suport de l'apuntador i a més a més, una persona encarregada de grabar la recitació per tal que després cadascú pugui veure com ho ha fet i també pugui fer la seva autoavaluació.
Personalment, estava molt nerviosa i tenia por de quedar-me en blanc. Per sort, me'l havia preparat molt i quan he sortit a recitar el meu, no m'he entrevancat i crec que ho he fet bastant bé.

El meu poema:

ASSAIG DE CÀNTIC EN EL TEMPLE



Oh, que cansat estic de la meva
covarda, vella, tan salvatge terra,
i com m’agradaria allunyar-me’n,
nord enllà,
on diuen que la gent és neta
i noble, culta, rica, lliure,
desvetllada i feliç!


Aleshores, a la congregació, els germans dirien
desaprovant: “Com l’ocell que deixa el niu,
així l’home que se’n va del seu indret”,
mentre jo, ja ben lluny, em riuria
de la llei i de l’antiga saviesa
d’aquest meu àrid poble.
Però no he de seguir mai el meu somni
I em quedaré aquí fins a la mort.

Car sóc també molt covard i salvatge
i estimo a més amb un
desesperat dolor
aquesta meva pobra, bruta, trista, dissortada pàtria.









                                                                       Salvador Espriu 

dijous, 22 de novembre del 2012

Scratch


QUÈ ÉS l'SCRATCH ?

És un programa educatiu per mitjà del qual els nens poden crear molts contes i històries interactives, fer els seus propis porjoectes, jocs, utilitzar les seves fotografies i la seva imaginació. També, es pot agregar so entre moltes altres accions com moure personatges. És principalmenr per als alumnes d'educació primària.

COM S'UTILITZA ?


La idea bàsica per saber utilitzar aquest programa, és l'existència d'uns personatges o objectes que si els insertem en un escenari, poden realitzar diferentes accions. A la part esquerra del programa, trobem les diferentes eines, es tracta d'arrastrar la que nosaltres volem inserir en el marc on hi ha el gat Scratch. La millor manera de fer-ho és anar provant fins que trobem el que ens agradi més.



Nosaltres a GITIC, hem dedicat una sesió a untilitzar el programa posant algunes animacions. Hem investigat com fer-ho i cadascú ha creat el seu "prjecte". Per fer-ho, jo he hagut de porvar diversos sons, posicions i efectes per tal de triar el que més m'ha agradat.

Penso que és una bona eina perquè els nenes puguin aprendre a saber utilitzar nous programes a partir de la investigació  d'anar provant. És important que utilitzin les TIC ja desde ven petits, i fer un projecte d'Scratch és una bona manera.

A continuació afegeixo una pàgina molt interessant sobre l'Scratch.

http://www.linux-magazine.es/issue/28/078-082_ScratchLM28.crop.pdf



divendres, 26 d’octubre del 2012

GOOGLE CHROME



Google Chrome és el navegador de Google. Té diversos avantatges respecte als navegadors als quals estem acostumats: començant pel seu motor que està basat en WebKit, un potent framework open source que també és la base del navegador safari Safari.

És increïble la rapidesa que té per obrir-se i carregar les pàgines. La seva barra d'adreces, anomenada "Omnibox" per Google, ens ofereix totes les eines que necessitem i també a les que estem acostumats, com l'historial de navegació i els favorits.

A més, porta el seu propi sistema de seguretat al qual podrem anar afegint llocs potencialment perillosos perquè anem construint la nostra pròpia seguretat totalemente personalitzada. Proporciona la màxima privacitat, ja que compta amb el Mode incògnit, un estil de navegació que no té arxius en el disc rígid. Tampoc emmagatzema cookies o imatges, per la qual cosa no deixa empremtes.

Les actualitzacions són freqüents i automàtiques.

Personalment crec que és un navegador molt eficaç que jo utilitzo pràcticament cada dia.








dijous, 25 d’octubre del 2012

El prezi

Avui a GITIC hem aprés a utilitzar el programa Prezi. 


QUÈ ÉS EL PREZI ?

Prezi és una aplicació que permet crear presentacions amb movimient que resulten molt originals y creatives.A  les presentacions elaborades amb el  Prezi podem incluir-hi imatges, vídeos, text, enllaços, etc. I podem configurar la trajectòria de la presentació conseguin l' efecte zoom tan característic d'aquesta aplicació. 








COM FER UNA TRUITA DE PATATES

Hem creat una presentació a partir d'una recepte de cuina. Jo la he fet sobre la truita de patates.
Els passos per fer una truita de patates són els següents:

Ingredients:
8 Ous
6 Patates mitjanes
6 Cebes mitjanes
Sal



Pelem les patates i les tallem a rodones de la circumferència de la patata, de ½ centímetre de gruix.

Pelem les cebes i les partim per la meitat de dalt a baix i les filetegem a mitges llunes també de ½ centímetre de gruix.

Posem les patates en una paella amb oli abundant i ben calent; les anem tirant millor d’una a una així evitarem que s’enganxin; quan les haguem posat totes, baixem el foc per tal que es vagin fent a poc a poc.

En una altre paella hi posem un raig d’oli d’oliva (no massa), tirem la ceba, la salem, tapem la paella perquè l'aigua que desprèn vagi incorporant-se a la cocció i la deixi cuita i tobeta i ho deixarem amb el foc baix. Anirem remenat fins que ens quedi cuita i apagarem el foc abans de que ens quedi daurada, caldrà vigilar perquè si se’ns crema amargantejarà.

Mentrestant batrem els ous en un bol fondo i els salarem. Quan les patates siguin cuites les agafarem amb l’escumadora i escorrent-lis bé l’oli, les anirem posant al bol amb els ous i farem el mateix amb la ceba i ho barrejarem bé.
Ho deixarem reposar tot una bona estona (de mitja hora a una hora), tingueu en compte que com més temps estiguin així més meloses quedaran la ceba i la patata.

I ja per acabar, posem al foc la paella que hi farem la truita amb un raig d’oli d’oliva i amb el foc ben alt, quan sigui ben calent hi posem la barreja que tenim al bol ho repartim tot bé i baixem una mica el foc, quan la tinguem quallada la girem amb un tomba-truites fins que estigui feta.

A casa particularment ens agrada que quedi una mica crueta de dins, però això ho deixo al gust de cadascú.

Bon profit !


Aquí us deixo la meva presentació amb el prezi:








dijous, 27 de setembre del 2012

Twitter

Avui a la classe de GITIC, hem aprés a crer el Twitter amb: Text, enllaç, @usuaris i hashtag. Això ens servirà per a fer diversers recerques i segir a personatges mediàtics i importants que ens poden interessar com per expemple en l'àmbit educatiu. A partir d'aquí, és important que anem investigant pel nostre compte i aprenem a utilitzar amb freqüència aquesta eina.

El twitter, Twitter és un lloc web de microblogging que permet als usuaris enviar tweets, breus missatges, al món sencer. Segons els seus propis creadors, Twitter és una “xarxa 
d’informació basada en missatges de 140 caràcters anomenats Tweets. És una forma 
nova i fàcil de descobrir les últimes noticies (“què passa?”) relacionades amb els temes 
que t’interessen”.

També hem aprés a enviar respostes, retuits i missatges privats.
Hem creat algunes comunitats com: #Giticn12 i #coedn12 emprant twbs.


dimarts, 25 de setembre del 2012

GOOGLE READER


Google Reader és una senzilla eina que permet redireccionar totes les novetats de les teves webs i blocs preferits a una mateixa pàgina perquè no perdis temps navegant per la Xarxa.

En realitat no és més que un magatzem on es van bolcant totes les novetats de les pàgines que tu selecciones o de les recerques que hagis definit. Per això cal que aquestes webs tinguin un RSS, un sistema d'alertes que sol estar assenyalat per la icona taronja que pots veure en aquesta imatge:






Un cop creat, el Reader recopilarà automàticament tots els continguts que es vagin publicant. A més, podràs optar per crear una web pública perquè tothom pugui tenir accés a la informació que el teu Reader hagi recopilat.



GOOGLE DRIVE


El google DRIVE és un servei d'emmagatzematge d'arxius en línia. És possible que encara sigui visible com google DOCS, ja que no fa gaire que ha canviat a google Drive. 
Cada usuari disposa de 5 Gigabytes d'espai gratuït, que es poden ampliar mitjançant un pagament.









A més a més, amb google drive tens la possibilitat de compartir documents amb altres persones que també tinguin google drive. D'aquesta manera, els altres amb qui hagis compartit el teu document, també el podran editar. Això facilita molt la feina, sobretot quan és en grup.



diumenge, 23 de setembre del 2012

Les habilitats lingüístiques

Son habilitats indispensables per poder-nos comunicar correctament.

Hi han 4 habilitats lingüístiques:

LLEGIR: és el procés mitjançant el qual es comprèn un text. 


  • Isabel solé (1992): Llegir és un procés actiu, perquè qui llegeix ha de construïr el significat del text, és a dir, el significat que l'autor va voler donar-li. Sinó que és una construcció propia que implica el text, els coneixements prèvis del lector i els objectius amb què s'enfronta l'autor.

  • Llegir és aconseguir un objectiu, ja que sempre llegim per un motiu. Hem de tenir present:   
          1. L'objectiu és el que marca la lectura.
          2. Els objectius poden ser molts i molts variats (plaer, buscar informació,
            aprendre...).
         3. L'objectiu determina el tipus de lectura, les estratègies i el control sovint
           inconscient.
              que fem sobre la lectura.


  • Llegir és un procés d'interacció entre qui llegeix i el text. Qui llegeix ha de fer-se seu el text, relacionant-lo amb allò que ja sap. A més a més ha d'adaptar-se al text, transformant els seus coneixements previs en funció de les aportacions del text.


  • Llegir és implicar-se en un procés de predicció i inferència contínuo.
    (*Inferència: Habilitat de comprendre algun aspecte del text a partir del significat de la resta (context) , és a dir,"superar llacunes". És sinònim de deduir.)

    Qui llegeix formula una hipòtesi sobre el significat del text que llegirà i també de les seves parts mentre va llegint. Això, ho fa a partir d'alguns elements del text i, també, en funció dels coneixements previs que té. A mesura que va llegint va vertificant o refutant les hipòtesis inicials i en va creant de noves.


ESCRIURE: Procés a través del qual es produeix un text escrit significatiu. Va molt més enllà de posar lletres en un paper. Hem de tenir en compte els aspectes formals com: la caligrafia, la relació so-grafia, i la distribució en l'espai i els aspectes lingüístics (gramàtica, fonètica, semàntica, morfologia, etc). També hem de tenir en compte els aspectes discursius (procés de composició del text, característiqueso propietats d'un text: coherència, cohesió, correcció, adequació, estil, etc. I la tipologia textual: diescriptiu, narratiu,etc.)


PARLAR: Expressar el nostre pensament mitjançant el llenguatge articulat de forma coherent, clara i amb correcció i adequació a la situació comunicativa.






ESCOLTAR: Significa comprendre un missatge a partir d'enjegar un procés cognitiu de construcció de significat i d'interpretació d'un missatge o discurs pronunciat oralment.


Què implica escoltar?

Demana un paper actiu i participatiu, respecte per l'emissor i les seves idees. Intentar ser objectiu per intentar entendre què ens vol dir l'altre. Descobrir els objectius/propòsits de l'orador.







Com hem pogut observar, les habilitats lingüístiques són escencials per a comunicar-nos. Sense elles no existiria la comunicació. Són molt presents en la nostra vida, és a dir, en el nostre dia a dia i, per tant, són imprescindibles des de que naixem.



dijous, 20 de setembre del 2012

Video


Presentació

Hola, sóc la Marta i tinc 18 anys.

Actualment estic estudian 1r Grau d'educació primària a la universitat Blanquerna-Ramón Llull. Vinc de l'Escola Pia de Sarrià. A partir d'ara, aquest serà el meu dossier d'aprenentatge que untilitzaré de moment durant aquest semestre per les assignatures de COED i GITIC.

En aquest bloc trobareu totes les explicacions, imatges, vídeos i altres coses que trobi interessant per tal de mostrar el meu seguiment de les assgnatures.

A continuació faré una descripció de les matèries del mòdul:

COMUNICACIÓ ORAL, ESCRITA I DIGITAL:

Aquesta matèria s'entén com un instrument per pensar, entendre i expressar el món, el jo i els altres. Així doncs, amb aquesta assignatura es pretén que els alumnes donin de manera satisfactòria l'espressió oral, escrita i audiovisual per a una bona comunicació tant en la seva vida universitària com en la seva vida professional posterior.

GESTIÓ DE LA INFORMACIÓ I TIC:

La capacitat de gestionar la informació de forma eficaç és un element clau que ha de permetre l'aprenentatge continuat al llarg de la vida. Aquesta matèria vol facilitar a l'estudiant les eines TIC i les estratègies necessàries per millorar les seves capacitats d'aprendre, tant en processos de treball intel·lectual individual com en el treball col·laboratiu.




Són dues assignatures noves, i jo, acabo de començar de nou en aquesta universitat. Espero poder fer un bon seguiment i que al començament de l'any vinent quedi reflectit en aquest bloc tot el que he anat fent durant el semestre i que he pogut aprendre.